Skip to content

Mor Emilio Ponce, Gran Mestre d’Entrenadors

BANDERA C.V. WEB El passat 9 de gener moria Emilio Ponce als 84 anys d’edat. Des del València Club d’Atletisme volem donar el nostre més sincer condol a la família del qual va ser “Pare Esportiu” i Fundador del nostre Club.

Descanse en Paz.

Aquest Gran Mestre de professors i entrenadors, així com excepcional persona, va exercir com a entrenador durant més de cinquanta anys. Fins fa molt poc temps, encara acudia a les pistes del Llit del Rio Túria i allí, desenes d’atletes joves i menys joves, continuaven gaudint de la seua saviesa, els seus inestimables consells, el seu talent innat, la seua alegria contagiosa i les ganes de viure que només aquest valencià d’adopció posseïa.

Breu Ressenya Biogràfica

Emilio Ponce García va nàixer el 29 de juliol de 1930 a Gijón (Astúries), lloc on estava destinat el seu pare, que era militar. Als tres anys, el seu progenitor va ser destinat a Ceuta, on va residir quatre anys. En començar la Guerra Civil van ser traslladats a Còrdova, on la família romandria fins al final d’aquesta, moment en el qual tornarien a València, on Emilio ha passat la resta de la seua vida.

Es va casar en 1960 amb Teresa Romero, de la qual va enviduar fa menys d’un any, i va tindre tres fills, dos xiquets i una xiqueta. A més té 12 néts.

Als 18 anys seria captat per l’entrenador italià, Jovani Baptista Mova, començant la seua trajectòria com a atleta que encara que va ser breu, triomfaria a nivell nacional i internacional en les proves de velocitat. Posteriorment abandonaria la seua faceta com a atleta per una incompatibilitat del Règim d’aquell llavors. Des d’aqueix moment l’atletisme valencià en particular i espanyol en general, guanyaria un magnífic entrenador.

La seua faceta com a entrenador la va compaginar amb la seua labor pedagògica de professor d’Educació Física, en la qual tractava de transmetre als seus alumnes el seu amor per l’esport i inculcar-los valors d’esforç, sacrifici i vida activa en els quals la pràctica esportiva foren una prioritat en l’esdevenir diari de les seues vides.

Recentment, amb més de huitanta anys, continuava exercint la seua faceta d’entrenador en actiu, preparant a una vintena d’atletes de diferents categories i nivells i mantenint l’energia i vigor dels seus inicis.

Trajectòria com a Esportista

Quan Emilio va arribar a València, va començar a estudiar en els Maristes, on iniciaria la seua vida esportiva jugant al futbol en l’equip del col·legi. En acabar el col·legi, va passar a jugar en diversos equips de primera regional, com l’Aldaia, Alberic, Utiel o l’Ontinyent, arribant fins i tot a jugar en la primera divisió d’Algèria.

El pas del futbol a l’atletisme va arribar en 1949 a causa de l’arribada a València de l’entrenador italià Jovani Baptista Mova, que contractat per la Federació Espanyola, recorria Espanya formant entrenadors i captant atletes. Al Campus Universitari (el que hui és l’Escola d’Agrònoms) anava a estar el prestigiós entrenador italià, realitzant proves als velocistes valencians. Animat pel seu amic Sebastián Bonet i amb la idea que un futbolista també pot ser un atleta, va acudir Emilio al Campus. Allí va ocórrer un d’aqueixos fets que canvien la trajectòria d’una vida. Allí estava Emilio Sanchís, Campió d’Espanya de 100 m., que li va donar per dir que a ell no li guanyava ningú corrent. Emilio Ponce li repta i en una carrera de 50 metres s’imposa al Campió d’Espanya.

Després d’aquesta espectacular demostració de facultats físiques, li proposen acudir a una concentració de la selecció espanyola que s’anava a celebrar a Avilés (Astúries). Després d’uns dies allí, va partir cap a Lleó, formant part de la selecció valenciana, on es disputarien els Campionats d’Espanya del Front de Joventuts i on pararia el crono en 11.6. Un any després, en una concentració a Tolosa fa 11.3, una gran marca per a l’època i més si tenim en compte que només portava un any entrenant. En 1951 es proclama per primera vegada, Campió d’Espanya de 100 i 200 metres llisos del Front de Joventuts en la localitat asturiana de Mieres, sent també internacional i Campió d’Europa.

Va ser seleccionat per a acudir als Jocs Olímpics de Melbourne (1956), però igual que la resta de l’expedició espanyola, no acudiria a la cita australiana a causa de la decisió de l’Estat Espanyol, adduint que la Unió Soviètica havia ocupat Hongria.

Com a compensació, la Federació Espanyola d’Atletisme li va atorgar una beca per a anar a Alemanya, on va estar sis mesos entrenant i competint, aprenent dels teutons, dominadors en aqueix moment de la velocitat a nivell mundial. Aqueix mateix any, va córrer a València contra el Campió del Món Universitari, Wertruis, al qual va guanyar corrent amb vent en contra i en pistes de terra, i parant el crono en 10.9.

En el millor moment de la seua vida esportiva li van declarar professional, per cobrar al mes 300 pessetes, provocant la seua retirada com a atleta. A partir d’aqueix moment es va dedicar en cos i ànima a entrenar.

Es va retirar de l’atletisme deixant unes marques de 10.7 en 100metres llisos, 22.7 en 200. En salt de longitud va volar fins a 6,43 i va tindre el rècord d’Espanya en les 100 iardes (9.9).

Impulsor de l’atletisme Valencià

La història de l’atletisme valencià i per tant del València Club d’Atletisme, no es concep sense la presència de Don Emilio Ponce.

En 1958, una vegada retirat de l’atletisme en actiu, Emilio al costat del ja desaparegut Antonio Ferrer, fundarien la secció d’atletisme del València Club de Futbol. Tots els atletes que fins llavors militaven en el “Espanyol del Front de Joventuts” van passar a formar part del València C.F., i Emilio va començar ací com a entrenador.

En 1968 Emilio va fundar el primer club d’atletisme femení federat a València, el Club Medina. Fins que ell ho va crear, les dones només havien competit abans de la Guerra Civil i en escàs número, per la qual cosa podem considerar a Emilio com el precursor de l’atletisme femení valencià.

Uns anys més tard, i malgrat els dubtes dels dirigents del València C.F, per a crear un equip femení dins de la secció d’atletisme, Emilio Ponce els convenceria per a iniciar aqueix projecte pioner en aqueixos moments. Aqueix equip que va nàixer quasi de casualitat, després es transformaria al València-Karhu C.A. i en l’actualitat és el València Club d’Atletisme, per la qual cosa des de la nostra entitat considerem a Emilio Ponce com el nostre “Pare esportiu”, i ha sigut testimoni actiu del que ara com ara és el millor equip femení de la història de l’atletisme espanyol.

Premis i Reconeixements

Al llarg de la seua dilatada vida com a atleta i entrenador, Emilio ha rebut diverses distincions que atresoren la seua qualitat no solament professional sinó també humana:

– Medalla de Plata al mèrit esportiu en categoria nacional, atorgada pel Consell Superior d’Esports i imposada per Sr. Juan Antonio Samaranch.

– Medalla de la Generalitat Valenciana.

– Medalla d’Or de la Federació Valenciana d’Atletisme.

– Distinció de la Federació Espanyola d’Atletisme.

– Premi Amorós al Mèrit Esportiu Ciutat de València

Faceta d’Entrenador i Professor

Una vegada que Emilio es retira d’atletisme en actiu, veient que ha de menjar i formar una llar, es dedica a entrenar. Entrena a universitaris, a la Policia Armada, a la selecció militar, a l’Exèrcit de l’Aire, a la 3a Regió Militar de l’Exèrcit Espanyol i a més de 30.000 atletes i esportistes que els ha fet entrenar i il·lusionar-se per un esport molt sacrificat i poc valorat, gràcies a la seua qualitat humana i a la seua capacitat única per a enganxar a la gent.

Durant tot aquest temps d’entrenador, no solament li ha preocupat que els seus atletes destaquen i siguen campions, sinó també s’ha centrat en les persones en si, preocupant-se dels seus estudis, la seua situació social, el seu estat psicològic… Per això la immensa majoria dels seus atletes, molts d’ells retirats, han sigut els seus amics.

Com a entrenador té un ull clínic per a saber per a quina prova val cadascun. Això li va passar amb Rafael Blanquer – nostre actual President-, que va ser el primer atleta espanyol a passar la mítica barrera dels huit metres en Salt de Longitud. Emilio va aconseguir reconduir la carrera de Rafa, fent-li canviar les tanques per la longitud, disciplina en la qual aconseguiria infinitat de títols. A més de Blanquer, Emilio també va entrenar a la flor i nata de l’atletisme valencià. Noms mítics que van passar per les seues mans han sigut: Manuel Ufer, Manolo Ruíz Parajón, Pablo Escribá, Carbonell, Tortosa, Mollá, César Cimadevilla, Leonardo Banacloches, Guzmán, Satorre, Cebrián, Pitillas, Olucha, Oliag, Soriano, Esther Luis, María Brotons, Amparo Betes, Calpe, Blasco, Llópis, Villaescusa, atletes, molts d’ells, que han arribat a nivell nacional i internacional.

També hem d’esmentar la seua faceta com a educador i pedagog en la seua labor de professor d’Educació Física en diversos centres de la ciutat de València. Innombrables xiquets i actuals amants de l’atletisme han rebut les classes magistrals i savis consells d’Emilio, que en la seua dilatada carrera de mestre va passar pels següents centres:

Col·legi del Pilar

Maristes

Dominics

Escola Pia de Calasanz

Institut Luis Vives

Instituto Sorolla

Emilio Ponce ha sigut tota una institució en l’atletisme valencià, sent un dels precursors d’aquest esport i de la cultura física a la ciutat de València, a més de pioner en el foment de l’atletisme femení. Va ser atleta, entrenador i fundador del nostre club, al costat d’Antonio Ferrer. Hui, com a València Club d’Atletisme, és el més llorejat de la història de l’atletisme femení espanyol.

 

BANDERA ESPAÑA.WEB Fallece Emilio Ponce, Gran Maestro de Entrenadores y Excepcional Persona

El pasado 9 de enero fallecía Emilio Ponce a los 84 años de edad. Desde el Club de Atletismo Valencia Terra i Mar, queremos dar nuestro más sincero pésame a la familia del que fue “Padre Deportivo” y Fundador de nuestro Club.

 

Descanse en Paz.

 

Este Gran Maestro de profesores y entrenadores, así como excepcional persona, ejerció como entrenador durante más de cincuenta años. Hasta hace muy poco tiempo, aún acudía a las pistas del Cauce del Rio Turia y allí, decenas de atletas jóvenes y menos jóvenes, seguían disfrutando de su sabiduría, sus inestimables consejos, su talento innato, su alegría contagiosa y las ganas de vivir que sólo este valenciano de adopción poseía.

Breve Reseña Biográfica

Emilio Ponce García nació el 29 de julio de 1930 en Gijón (Asturias), lugar donde estaba destinado su padre, que era militar. A los tres años, su progenitor fue destinado a Ceuta, donde residió cuatro años. Al comenzar la Guerra Civil fueron trasladados a Córdoba, donde la familia permanecería hasta el final  de la misma, momento en el que volverían a Valencia, donde Emilio ha pasado el resto de su vida.

Se casó en 1960 con Teresa Romero, de la que enviudó hace menos de un año, y tuvo tres hijos, dos niños y una niña. Además tiene 12 nietos.

A los 18 años sería captado por el entrenador italiano, Jovani Baptista Mova, comenzando su trayectoria como atleta que aunque fue breve, triunfaría a nivel nacional e internacional en las pruebas de velocidad. Posteriormente abandonaría su faceta como atleta por una incompatibilidad del Régimen de aquel entonces. Desde ese momento el atletismo valenciano en particular y español en general, ganaría un magnífico entrenador.

Su faceta como entrenador la compaginó con su labor pedagógica de profesor de Educación Física, en la que trataba de transmitir a sus alumnos su amor por el deporte  e inculcarles valores de esfuerzo, sacrificio y vida activa en los que la práctica deportiva fueran una prioridad en el devenir diario de sus vidas.

Recientemente, con más de ochenta años, seguía desempeñando su faceta de entrenador en activo, preparando a una veintena de atletas de distintas categorías y niveles y manteniendo la energía y vigor de sus inicios.

Trayectoria como Deportista

Cuando Emilio llegó a Valencia, empezó a estudiar en los Maristas, donde iniciaría su vida deportiva jugando al fútbol en el equipo del colegio. Al acabar el colegio, pasó a jugar en varios equipos de primera regional, como el Aldaia, Alberique, Utiel o el Onteniente, llegando incluso a jugar en la primera división de Argelia.

El paso del fútbol al atletismo llegó en 1949 debido a la llegada a Valencia del entrenador italiano Jovani Baptista Mova, que contratado por la Federación Española, recorría España formando entrenadores y captando atletas. En el Campus Universitario (lo que hoy es la Escuela de Agrónomos) iba a estar  el prestigioso entrenador italiano, realizando pruebas a los velocistas valencianos. Animado por su amigo Sebastián Bonet y con la idea de que un futbolista también puede ser un atleta, acudió Emilio al Campus. Allí ocurrió uno de esos hechos que cambian la trayectoria de una vida. Allí estaba Emilio Sanchís, Campeón de España de 100 m., que le dio por decir que a él no le ganaba nadie corriendo. Emilio Ponce le reta y en una carrera de 50 metros se impone al Campeón de España.

Tras esta espectacular demostración de facultades físicas, le proponen acudir a una concentración de la selección española que se iba a celebrar en Avilés (Asturias). Después de unos días allí, partió hacia León, formando parte de la selección valenciana, donde se disputarían los Campeonatos de España del Frente de Juventudes y donde pararía el crono en 11.6. Un año después, en una concentración en Tolosa hace 11.3, una gran marca para la época y más si tenemos en cuenta que sólo llevaba un año entrenando. En 1951 se proclama por primera vez, Campeón de España de 100 y 200 metros lisos del Frente de Juventudes en la localidad asturiana de Mieres, siendo también internacional y Campeón de Europa.

Fue seleccionado para acudir a los Juegos Olímpicos de Melbourne (1956), pero al igual que el resto de la expedición española, no acudiría a la cita australiana debido a la decisión del Estado Español,  aduciendo que la Unión Soviética había ocupado Hungría.

Como compensación, la Federación Española de Atletismo le otorgó una beca para ir a Alemania, donde estuvo seis meses entrenando y compitiendo, aprendiendo de los teutones, dominadores en ese momento de la velocidad a nivel mundial. Ese mismo año, corrió en Valencia contra el Campeón del Mundo Universitario, Wertruis, al que ganó corriendo con viento en contra y en pistas de tierra, y parando el crono en 10.9.

En el mejor momento de su vida deportiva le declararon profesional, por cobrar al mes 300 pesetas, provocando su retirada como atleta. A partir de ese momento se dedicó en cuerpo y alma a entrenar.

Se retiró del atletismo dejando unas marcas de 10.7 en 100metros lisos, 22.7 en 200. En salto de longitud voló hasta 6,43 y tuvo el récord de España en las 100 yardas (9.9).

Impulsor del atletismo Valenciano

La historia del atletismo valenciano y por ende del Club de Atletismo Valencia Terra i Mar, no se concibe sin la presencia de Don Emilio Ponce.

En 1958, una vez retirado del atletismo en activo, Emilio junto al ya desaparecido Antonio Ferrer,  fundarían la sección de atletismo del Valencia Club de Fútbol. Todos los atletas que hasta entonces militaban en el “Español del Frente de Juventudes” pasaron a formar parte del Valencia C.F., y Emilio empezó ahí como entrenador.

En 1968 Emilio fundó el primer club de atletismo femenino federado en Valencia, el Club Medina. Hasta que él lo creó, las mujeres sólo habían competido antes de la Guerra Civil y en escaso número, por lo que podemos considerar a Emilio como el precursor del atletismo femenino  valenciano.

Unos años más tarde, y a pesar de las dudas de los dirigentes del Valencia C.F, para crear un equipo femenino dentro de la sección de atletismo, Emilio Ponce les convencería para iniciar ese proyecto pionero en esos momentos. Ese equipo que nació casi de casualidad, luego se transformaría en el Valencia-Karhu C.A.  y en la actualidad es el Club de Atletismo Valencia Terra i Mar, por lo que desde nuestra entidad consideramos a Emilio Ponce como nuestro “Padre deportivo”, y ha sido testigo activo de lo que hoy por hoy es el mejor equipo femenino de la historia del atletismo español.

Premios y Reconocimientos

A lo largo de su dilatada vida como atleta y entrenador, Emilio ha recibido varias distinciones que atesoran su calidad no sólo profesional sino también humana:

– Medalla de Plata al mérito deportivo en categoría nacional, otorgada por el

  Consejo Superior de Deportes e impuesta por D. Juan Antonio Samaranch.

– Medalla de la Generalitat Valenciana.

– Medalla de Oro de la Federación Valenciana de Atletismo.

– Distinción de la Federación Española de Atletismo.

– Premio Amorós al Mérito Deportivo Ciudad de Valencia

 

Faceta de Entrenador y Profesor

Una vez que Emilio se retira de atletismo en activo, viendo que tiene que comer y formar un hogar, se dedica a entrenar. Entrena a universitarios,  a la Policía Armada,   a la selección militar, al Ejército del Aire, a la 3ª Región Militar del Ejército Español y a más de 30.000 atletas y deportistas que les ha hecho entrenar e ilusionarse por un deporte muy sacrificado y poco valorado, gracias a su calidad humana y a su capacidad única para enganchar a la gente.

Durante todo este tiempo de entrenador, no sólo le ha preocupado que sus atletas destaquen y sean campeones, sino  también se ha centrado en las personas en sí, preocupándose de sus estudios, su situación social, su estado psicológico… Por eso la inmensa mayoría de sus atletas, muchos de ellos retirados, han sido sus amigos.

Como entrenador tiene un ojo clínico para saber para qué prueba vale cada uno. Eso le pasó con Rafael Blanquer – nuestro actual Presidente-, que fue el primer atleta español en pasar la mítica barrera de los ocho metros en Salto de Longitud. Emilio consiguió reconducir la carrera de Rafa, haciéndole cambiar las vallas por la longitud, disciplina en la que conseguiría infinidad de títulos. Además de Blanquer,  Emilio también entrenó a la flor y nata del atletismo valenciano. Nombres míticos que pasaron por sus manos han sido: Manuel Ufer, Manolo Ruíz Parajón, Pablo Escribá,  Carbonell, Tortosa, Mollá, César Cimadevilla, Leonardo  Banacloches, Guzmán, Satorre, Cebrián,  Pitillas, Olucha, Oliag, Soriano, Esther Lui, María Brotons, Amparo Betes, Calpe, Blasco, Llópis, Villaescusa, atletas, muchos de ellos,  que han llegado a nivel nacional e internacional.

También debemos mencionar su faceta como educador y pedagogo en su labor de profesor de Educación Física en diversos centros de la ciudad de Valencia. Innumerables niños y actuales amantes del atletismo han recibido las clases magistrales y sabios consejos de Emilio, que en su dilatada carrera de maestro pasó por los siguientes centros:

Colegio del Pilar

Maristas

Dominicos

Escuelas Pías de Calasanz

Instituto Luis Vives

Instituto Sorolla

Emilio Ponce ha sido toda una institución en el atletismo valenciano, siendo uno de los precursores de este deporte y de la cultura física en la ciudad de Valencia, además de pionero en el fomento del atletismo femenino. Fue atleta, entrenador y fundador de nuestro club, junto a Antonio Ferrer. Hoy, como Club de Atletismo Valencia Terra i Mar, es el más laureado de la historia del atletismo femenino español.

Aún no hay comentarios, ¡añada su voz abajo!


Añadir un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.